Den största skaderisken är att vara skadad

01.06.2018

Vad är det som gör att man skadar sig egentligen? En ständig fråga som ofta uppkommer och svaret  är inte helt glasklart. Det finns ett antal faktorer som spelar roll. För att nämna några har vi tex sömn, kost och det mentala. Vi har även faktorer som att man tex gör en rörelse som man inte är van vid för mycket och på detta sätt ådrar sig en överbelastning. MEN, det som har störst inverkan är ifall man varit skadad nyligen. Då löper man en högre risk att utsättas för en ny skada vid återgång till aktiviteten.

Det som man skall tänka på när man har varit skadad är att man inte tränat eller gjort de normala rörelser som man är van vid på ett längre tag. Därav ökar risker för att exempelvis få en överbelastning. 

För att minska risken för att få en ny skadad efter en skada är att man inte ökar belastningen för snabbt så att kroppen hinner vänja sig. Det kan handla om en 2-4 veckors period med en jämn ökning i belastning för att kunna återkomma till sitt normala och inte utsätta sig för en ny skada.